Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Konkurs za učešće u programu evropske razmene NVO lidera

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

U okviru projekta «Kreiranje uspešnih mreža: osposobljavanje civilnog društva za finansijsku stabilnost kroz evropsku saradnju», Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, Euklid Mreža iz Londona, Urban In iz Novog Pazara i Edukativni centar Roma iz Subotice, organizuju program razmene NVO lidera/ki iz Srbije i Evropske Unije.

Program razmene obuhvata jednonedeljni boravak lidera/ki ili osoba na rukovodećim položajima u organizacijama civilnog društva iz Srbije u gostima kod njihovih evropskih kolega/nica. U kasnijoj fazi, domaćini/ce iz EU posetiće organizacije iz Srbije koje su bile kod njih u gostima. Tokom boravka u Srbiji, evropski lideri/ke će održati master radionice i učestvovati na završnoj konferenciji projekta u Beogradu.

Osnovne teme razmene su finansijska održivost OCD i jačanje veza između civilnog društva Srbije i EU. Ove teme biće obrađene kroz diskusije i edukativne sesije o socijalnom preduzetništvu i saradnji OCD sa poslovnim sektorom.

Razmene će se odvijati prema jednonedeljnoj agendi, u koju će biti uključeni sastanci, učešće na različitim događajima, kao i potpuno praćenje domaćina u obavljanju njihovog posla.

Sve troškove putovanja i boravka u zemljama EU snosi Evropska Komisija.

Gde?

Uspešni kandidati/nje iz Srbije biće povezani sa domaćinima koji im najviše odgovaraju prema tematskim afinitetima. Zbog toga će konkretne zemlje u kojima će razmene biti obavljene biti utvrđene nakon selekcije kandidata iz Srbije. Za učešće u programu su se već prijavile organizacije domaćini iz Velike Britanije, Italije, Švedske, Španije, Portugalije, Mađarske i Francuske.

Ko?

Program razmene je otvoren za sve NVO lidere/ke i osobe na rukovodećim pozicijama iz cele Srbije.

Zašto?

Cilj programa razmene je unapređivanje znanja, veština, umreženosti i iskustava učesnika/ca iz Srbije i zemalja EU. Učesnici iz Srbije će dobiti priliku da:

• Usavrše znanja o specifičnostima organizacionog i projektnog menadžmenta u onim oblastima koje su za njih najrelevantnije;

• Steknu iskustvo o životu i radu u zemljama EU;

• Dobiju uvid u praktične izazove i probleme sa kojima se suočavaju evropske organizacije;

• Izgrade bliske lične i profesionalne veze sa osobama na rukovodećim položajima u evropskim organizacijama

U okviru projekta biće implementirano pet projektnih aktivnosti:

1. Razmena po 20 NVO lidera/ki iz Srbije i zemalja EU;

2. Konsultativni seminari o izradi formalnih sporazuma i okvira saradnje između mreža u Srbiji i u EU;

3. Master radionice posvećene finansijskoj održivosti za 72 NVO lidera/ki iz Srbije;

4. Elektronske publikacije o finansijskoj održivosti NVO u Srbiji;

5. Završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta i najavljeni sporazumi između srpskih i evropskih mreža

Projekat traje do kraja juna 2011.

Kada?

Razmene će biti obavljene u tri grupe u januaru i februaru 2011. Uzvratne posete, tokom kojih će evropski domaćini posetiti Srbiju, planirane su za april 2011.

Kako?

Molimo sve zainteresovane za učešće u programu razmene da svoj CV i popunjen obrazac prijave pošalju na e-mail adresu CRNPS (info@crnps.org.rs) najkasnije do ponedeljka, 22. novembra u 12:00.

Program razmene je deo projekta «Kreiranje uspešnih mreža: osposobljavanje civilnog društva za finansijsku stabilnost kroz evropsku saradnju», koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji. Cilj projekta je izgradnja novih partnerskih veza između mreža civilnog društva Srbije i Evropske unije, kao i unapređenje finansijske održivosti srpskih NVO.

(Centar za razvoj neprofitnog sektora)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.