Sektor NVO vesti

Upitnik projekta jačanja kapaciteta institucija za prekograničnu saradnju – CBIB

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Projekat jačanja kapaciteta institucija za prekograničnu saradnju – CBIB, regionalni je projekat tehničke pomoći pokrenut u junu 2006. koga direktno finansira i koji direktno implementira Evropska komisija iz Brisela. Projekat obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana, korisnice IPA-e. Osnovni cilj projektnih aktivnosti je unaprediti i proširiti prekograničnu saradnju između lokalnih zajednica, gradova i organizacija na Zapadnom Balkanu razvojem institucionalnih kapaciteta za pripremu projekata, kao i kroz koordiniranje procesa pripreme i implementacije prekograničnih programa i projekata. Dodatne informacije o projektu možete naći na web stranici: www.cbib.eu.

Prvi Javni pozivi za dostavu projektnih predloga za IPA prekogranične programe između zemalja Zapadnog Balkana su pokrenuti u 2009, sredstava su ugovorena u 2010, a implementacija prvih prekograničnih projekata je počela nedavno. Kako su prvi pozivi pokazali da postoji veliki interes za sredstva iz fondova za prekograničnu saradnju koja su usmerene na lokalne zajednice u pograničnim područjima te kako su dostupna sredstva gotovo u potpunosti apsorbovana, Evropska komisija je preporučila da CBIB sprovede analizu ukupne situacije na terenu u celoj regiji, u pogledu kapaciteta i stvarnih potreba potencijalnih aplikanata.

U cilju sprovođenja ove analize, CBIB je pripremio detaljan upitnik koji je postavljen on-line i koji se može naći na sledećoj adresi: http://www.cbib.eu/sr/upitnik/index.html.

Upitnik je namenjen širokom dijapazonu organizacija/institucija prihvatljivih za učešće u IPA programe prekogranične saradnje i strukturiran na takav način da uključuje pitanja za:

 a) sve potencijalne aplikante,

b) one koji su podneli zahtev za sredstva, kako uspešno i tako i neuspešno u toku prvog Javnog poziva i

c) one koji su bili uspešni tokom prvog Javnog poziva i koji trenutno implementiraju projekte.

Analiza ispitanicima pruža priliku da izraze svoje mišljenje o prednostima prekogranične saradnje i mogućim teškoćama/preprekama koje ste doživeli tokom pripreme/implementacije projekta u skladu s procedurama Evropske komisije. Nadalje, Vi ste u mogućnosti da date svoje predloge o tome što treba poboljšati u svim aspektima procesa (tip potrebnih aktivnosti neophodnih za izgradnju kapaciteta, najteži delovi Aplikacije, komunikacija s relevantnim strukturama, i sl.).

Upitnik je potrebno popuniti do 13.04.2011.

Kako bi rezultati analize bili što relevantniji, cilj CBIB je da prikupi što više ispunjenih upitnika kako bi se poslala snažna poruka i državnim institucijama u vašoj zemlji, kao i Evropskoj komisiji, i time uticalo na proces prekogranične saradnje u budućnosti.  

CBIB – Cross Border Institution Building

An EU-funded Regional project managed by the European Commission

DG Enlargement, Unit D3 Regional Programmes

Belgrade project office:

Dobračina 44

11 000 Belgrade

SERBIA

Tel: +381 11 32 82 954

+381 11 32 82 919

+381 11 32 82 971

Fax: +381 11 32 82 843

e-mail: office@cbib.eu

http://www.cbib.eu

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.