Sektor NVO vesti

Karneval cveća

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

U toku implementacije ekološkog projekta pod nazivom Eko lideri, podržanom od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, deca i mladi na brojnim i posećenim radionicama u Beloj Crkvi i u Staroj Palanci članovi Škole plus upoznali su Univerzalnu Deklaraciju o pravima čoveka – da svako ljudsko biće ima pravo na održavanje ekološke ravnoteže i da zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koji sprečavaju ugrožavanje životne sredine, s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Ekološka odbrana je multidisciplinarna i treba da predstavlja trajnu obavezu svih članova društva.

Eko lideri Škole plus, obučeni su da uklanjaju posledice narušavanja biološke ravnoteže,kao što su šumski požari, i da učestvuju u izgradnji informativnog centra u tom retkom prirodnom fenomenu, koji treba očuvati, zaštititi i nadograditi. Znaju da je ovo jedino mesto u Srbiji gde se sreće: Banatski božur, Stepski božur i Pančićev pelen. Kao retki prirodni fenomen, Deliblatska pesčara je nazvana „Evropska sahara“, ili „najstarija pustinja u Evropi“ a nalazi se u Jugoistočnom delu Panonske nizije, na obodu skuta belocrkvanske karnevalske haljine.

To je bila i tema ovogodišnjeg eksponata Škole plus, na najvećoj gradskoj manifestaciji Karneval cveća 2012, u Beloj Crkvi. Zajedno sa partnerima iz Češke besede Kruščica, revitalizovali su vatrogasno vozilo koje je bilo odloženo i prepušteno zubu vremena preko 80 godina i tako napravili link između tradicionalnog i savremenog. Uz staru vatrogasnu opremu, mlade vatrogasce, puno cveća, životinja i ekoloških detalja, obučeni Eko lideri preneli su svima poruku da žele da žive zdravije i čistije i da smo u obavezi da im to omogućimo.

(Jasmina Turturea, Škola plus)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.