Sektor NVO vesti

Karneval cveća

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

U toku implementacije ekološkog projekta pod nazivom Eko lideri, podržanom od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, deca i mladi na brojnim i posećenim radionicama u Beloj Crkvi i u Staroj Palanci članovi Škole plus upoznali su Univerzalnu Deklaraciju o pravima čoveka – da svako ljudsko biće ima pravo na održavanje ekološke ravnoteže i da zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koji sprečavaju ugrožavanje životne sredine, s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Ekološka odbrana je multidisciplinarna i treba da predstavlja trajnu obavezu svih članova društva.

Eko lideri Škole plus, obučeni su da uklanjaju posledice narušavanja biološke ravnoteže,kao što su šumski požari, i da učestvuju u izgradnji informativnog centra u tom retkom prirodnom fenomenu, koji treba očuvati, zaštititi i nadograditi. Znaju da je ovo jedino mesto u Srbiji gde se sreće: Banatski božur, Stepski božur i Pančićev pelen. Kao retki prirodni fenomen, Deliblatska pesčara je nazvana „Evropska sahara“, ili „najstarija pustinja u Evropi“ a nalazi se u Jugoistočnom delu Panonske nizije, na obodu skuta belocrkvanske karnevalske haljine.

To je bila i tema ovogodišnjeg eksponata Škole plus, na najvećoj gradskoj manifestaciji Karneval cveća 2012, u Beloj Crkvi. Zajedno sa partnerima iz Češke besede Kruščica, revitalizovali su vatrogasno vozilo koje je bilo odloženo i prepušteno zubu vremena preko 80 godina i tako napravili link između tradicionalnog i savremenog. Uz staru vatrogasnu opremu, mlade vatrogasce, puno cveća, životinja i ekoloških detalja, obučeni Eko lideri preneli su svima poruku da žele da žive zdravije i čistije i da smo u obavezi da im to omogućimo.

(Jasmina Turturea, Škola plus)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Web sajt


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.