Sektor NVO vesti

Pomoć žiteljima mikronaselja

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Institucija seoskog povereništva koja u susednoj Mađarskoj funkcioniše od 1990. godine je tema konferencije koja je održana 30. maja u Malom Iđošu u okviru projekta prekogranične saradnje koju organizacije civilnog društva našeg suseda i iz Srbije realizuju u okviru IPA programa.

Praksa seoskog povereništva koja podrazumeva pomoć porodicama i osobama koje žive u malim sredinama od 70 do 400 stanovnika može predstavljati veoma interesantno iskustvo i u Srbiji koja ima slična naselja kao i Mađarska. Ocenjen kao jedan od najuspešnih projekata u Evropskoj uniji za koji Vlada Mađarske godišnje izdvaja preko 2 milijardi forinti institucija seoskog povereništva prvenstveno za cilj ima da u malim naseljima i zajednicama gradi solidarnost međusobnu saradnju i odgovornost i omogućava dostupnost svih javnih usluga žiteljima takvih naselja. Seosko povereništvo pruža transportne usluge stanovnicima mikro naselja snabdeva ih osnovnim životnim namirnicama pomaže u teškim poslovima ali i uključuje primaoce usluga u sve demokratske procese.

Govoreći na konferenciji u Malom Iđošu Juhas Balint, predstavnik Pokrajinskog Sekretarijata za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova je istakao da u Vojvodini postoji slična služba gerento-domaćica koja predstavlja veoma značajnu pomoć u funkcionisanju domaćinstava u ruralnim sredinama. Nadežda Satarić, jedna od uvodničarki na konferenciji, je istakla da je projekat Seoskog povereništva dobar i veoma primenljiv za potrebe seoskog stanovništva u Srbiji posebno starije dobi gde se značajno povećava starosna doba iznad 80 godina koja ima izraženu potrebu za nekim vidom pomoći.

U okviru projekta Seoski domaćin koji praktično počinje ovom Konferencijom predviđeno je da u narednih godinu dana, koliko projekat traje, bude održano niz radionica i edukacija za sticanje veštine obavljanja poslova seoskog poverenika da se razmene iskustva i da se javno prezentuju rezultati projekta rekla je na Konferenciji Zelenak Katalin, menadžerka projekta u kojem učestvuje organizacija civilnog društva iz Mađarske, kao nosilac projekta i dve organizacije iz Srbije odnosno Forum žena iz Malog Iđoša i Udruženje za razvoj naselja peščarske visoravni severne Bačke iz Horgoša.

Jelena Perković, saradnica TACSO za medijsku podršku OCD

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.