Sektor NVO vesti

Slučaj Topčider – preduslov za reformu sektora bezbednosti i pravosuđa

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda pozdravlja dugo očekivanu konstataciju Ustavnog suda Srbije (USS) da je porodicama stradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića povređeno pravo na pravično suđenje i pravo na život.

Ovaj nalaz je velika pobeda porodica i njihovih pravnih zastupnika, koji sada mogu da nastave da traže pravdu i pred sudom u Strazburu. Ovaj nalaz je i novo oruđe svim ozbiljnim političkim akterima i organizacijama civilnog društva da u trajnoj koordiniranoj akciji, koja je svih ovih godina nažalost nedostajala, ne dopuste da ova ubistva ostanu nerasvetljena. Slučaj Topčider se mora rešiti čak i ako se pokaže da su u njemu, protivustavno, učestvovali i strani elementi.

CEAS se nada da će se aktuelna vlast Srbije i prema ovoj odluci USS odnositi ekspeditivno kao i prema nekim drugim nedavnim nalazima tog suda, te da će omogućiti uslove za nezavisno delovanje nadležnih državnih ogana da postupaju po zahtevima za sprovođenje istrage protiv sudije i veštaka koji su, kako smatraju advokati, skrivali istinu i ometali istragu.

CEAS smatra da su potpuna rešenja slučaja Topčider, kao i slučajeva Leskovac i RTS i pitanje ko je tako dugo i zašto skrivao Ratka Mladića, nužni preduslovi za suštinsku reformu sektora bezbednosti i pravosuđa, bez kojih nema ni borbe protiv korupcije i održivog dogovora sa Prištinom.

CEAS poziva zapadnu međunarodnu zajednicu, a pre svega Evropsku uniju i njene insirtucije, da ova pitanja uvrste u vrh onih koje ističu kao uslove za nastavak procesa pridruženja Srbije EU.

(CEAS)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.