Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Ka efikasnijim politikama na lokalnom nivou – budžetska linija 481 i NVO

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Cilj pilot projekta „Ka efikasnijim budžetskim politikama na lokalnom nivou – budžetska linija 481, dotacije za nevladine organizacije“, Centra za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) i Centra za istraživanje javnih politika, u tri opštine – Pirotu, Kraljevu i Somboru – je da inicira dijalog između učesnika u procesu odobravanja finansiranja iz budžetske linije 481 namenjene civilnom sektoru, analizira situaciju i ponudi preporuke za njeno transparetnije korišćenje.

Projekat podržava Balkan Civil Society Development Network (BCSDN).

CRNPS se godinama bavi praćenjem i analiziranjem potrošnje sa linije 481, budžetske linije za projekte NVO, i objavio je bazu podataka o projektima sa te linije koji su podržani na nivou Republike i na nivou lokalnih samouprava. Centar za istraživanje javnih politika je usmeren na civilno društvo, ugrožene grupe koje su vrlo često usmerene samo na OCD i analizu efekata javnih politika koje se odnose na organizacije civilnog društva i ugroženih grupa.

U aprilu 2010. CRNPS je predložio Vladi i Ministarstvu finansija da prihvate inicijativu za transparentniju i efikasniju distribuciju donacija za OCD iz nacionalnih i lokalnih budžeta. Inicijativu je potpisalo je 188 OCD, ali u međuvremenu se malo toga se promenilo.

Sa ovim novim projektom želimo da oživimo debatu o važnosti transparentnosti linije 481, damo preporuke za izmene procedura i pojačamo pritisak javnosti na stvaranje bolje saradnje između vlade i organizacija civilnog društva u okviru procesa pristupanje Srbije EU.

(CRNPS/Centar za istraživanje javnih politika)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.