Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu koji je prikupljen u selima

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

U nedelju 3. decembra u 24 šabačka sela biće održano glasanje na kojem će građani odlučivati kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu koji je prikupljen u selima. Po prvi put u istoriji Srbije građani na glasanju ne biraju političke stranke, nego odlučuju šta će biti građeno u njihovom mestu.

Na glasačkim listićima su projekti meštana i saveta mesnih zajednica i iznos sredstava kojim raspolažu. Pred građanima je zadatak da zaokruživanjem odrede koji predlozi su prioriteti za njihovo selo.

Crkva, balon sala, ambulanta, bunar, vaga, škole, putevi samo su neki od predloga koje su meštani kandidovali za izbore u svom selu. Ono što izaberu u nedelju, na proleće će biti izgrađeno.

Još 2015. godine, Skupština grada Šapca donela je odluku da sav novac koji se prikupi od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama vrati nazad u selo, na račune mesnih zajednica.

Od tada su se utrostručili prihodi od poreza na imovinu u budžetu grada Šapca.

Ta odluka je podrazumevala da saveti mesnih zajednica, kao legitimni predstavnici građana, imaju mogućnost da investiraju novac onako kako sami procene da treba.

Ove godine Šabac je otišao korak dalje. Novom odlukom Skupštine omogućeno je svim građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica, ne samo članovim saveta mesnih zajednica, da se glasanjem izjasne na koji način će biti potrošen novac.

Pravo da glasaju imaju svi građani, bez obzira na to da li su platili porez ili ne. Da predlažu projekte mogli su samo oni koji su uplatili porez na imovinu.

U Šapcu veruju da će ovakva politika uključivanja građana u procese odlučivanja pokazati pravu narodnu volju i da građani koji slobodno odlučuju donose dobre odluke.

Biračka mesta u 24 šabačka sela otvorena su od 8 do 16 časova.

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.