Sektor NVO vesti

Konsultacije o Ustavu (pravosuđe): poziv na šesti okrugli sto

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Ministarstvo pravde u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom poziva zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva da se prijave za učešće na šestom okruglom stolu u vezi sa izmenama Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Okrugli sto održaće se u Beogradu, 15. novembra 2017. godine, sa početkom u 10 časova, u Palati Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 2. Tema okruglog stola biće „Izbor i mandat nosilaca pravosudnih funkcija“, kao i sumiranje zaključaka sa prethodnih okruglih stolova.

Podsećamo, Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine i Akcionim planom za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava identifikovana je potreba izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Konsultativni proces u vezi sa izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe započet je 19. maja 2017. godine raspisivanjem javnog poziva za dostavljanje predloga i sugestija za identifikovanje ustavnih odredbi koje se odnose na pravosuđe, a koje je potrebno izmeniti, kao i dostavljanje konkretnih predloga za izmenu sa njihovim jasnim obrazloženjem, od strane organizacija civilnog društva. Do isteka roka, 30. juna 2017. godine 16 organizacija civilnog društva/mreža organizacija odazvalo se pozivu i dostavilo svoje predloge.

U međuvremenu je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, organizovalo pet okruglih stolova – 21. jula i 7. septembra u Beogradu, 26. septembra u Kragujevcu, 13. oktobra u Nišu i 30. oktobra 2017. godine u Novom Sadu, i na njima su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva koje su dostavile svoje priloge i analize, predstavnici državnih organa, međunarodnih organizacija i ambasada. Dodatne priloge organizacija civilnog društva možete naći ovde.

Prijave za učešće na šestom okruglom stolu možete poslati do 13. oktobra 2017. godine u 11:00 časova na e-adresu: sanja.atanaskovic@civilnodrustvo.gov.rs.

Napominjemo da je broj mesta ograničen i da će prednost imati organizacije koje se aktivno bave oblašću vladavine prava, a naračito ustavnom reformom.

Takođe napominjemo da nismo u mogućnosti da refundiramo putne troškove.

Javni poziv.

(Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.