Sektor NVO vesti

Medijski i politički populizam

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Panel diskusija – Medijski i politički populizam – izazovi za novinarstvo, izazovi za društvo, 8.11.2017. | Vreme: 12:00 | Terazije 3, I sprat Medija centar.

Srpski društveni, kulturni i medijski prostor poslednjih decenija se doživljava kao prostor na margini evropskih i svetskih tokova čemu između ostalog doprinose brojne državne aktivnosti u čijem središtu je bitka za ispunjenje standarda za članstvo u Evropskoj uniji.

Međutim pojam, praksa i efekti populističkih kretanja i populističkog diskursa u političkoj i medijskoj komunikaciji, Srbiju snažno povezuje sa ostatkom sveta, što jasno govori da je reč o fenomenu koji je i globalna pojava i globalni problem bez obzira na stepen razvijenosti neke zajednice. Populizam je ne tako konzistentna ideologija kojom se suprotstavlja narod i elite; mi i oni, prijatelji i neprijatelji odnosno komunikacijska strategija koja počiva na oportunističkom pristup, emotivnom i pojednostavljenom obraćanja koji ima za cilj da brzo postigne cilj i zadovolji onoga kome su poruke namenjene – građane, birače, publiku medija. Međutim jedna od dilema koja se može postaviti u svakoj raspravi o populizmu je: Ko odlučuje da li je određena retorika iskrena, otvorena ili populistička, demagoška, oportuna?

Ukoliko se fokusiramo na medije svesni smo da u svakom sistemu postoji jasno i interesno povezivanje medijskog i političkog populizma koji su u najdirektnijoj vezi sa lošim ekonomskim položajem medija, snažnom kontrolom ulaganja u medije i dirigovanim subvencijama, instrumentalizacijom nezavisnih regulatornih tela, velikim očekivanjima od novih/ digitalnih medija, obimnom, jednoobraznom i prosečnom, pa čak i ispod proseka, medijskom produkcijom.

Organizatori panel diskusije veruju da će ova diskusija doprineti pozitivnom problematizovanju pitanja medijskog i populizma generalno i razvijanju svesti o svim aspektima populističkih trendova u medijskim tekstovima, u smislu čega medijski profesionalci i akademska zajednica, ali i državni organi moraju uzeti aktivnu ulogu.

U panel diskusiji učestvuju:

• Mirjana Nikolić, Fakultet dramskih umetnosti

• Aleksandar Gajović, Ministarstvo kulture i informisanja

• Gordana Janković, Misija OEBS-a u Srbiji

• Jovanka Matić, Institut društvenih nauka

• Olivera Kovačević, RTS

• Vesna Mališić, nedeljnik NIN

• Dragan Janjić, novinska agencija Beta

• Dinko Gruhonjić, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine

• Sanja Stanković, Misija OEBS-a u Srbiji

Molimo vas da potvrde šaljete na adresu tijana.blagojev@osce.org najkasnije do 6. novembra.

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.