Sektor NVO vesti

Održan radni sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović izjavila je da su odgovori premijerke Srbije Ane Brnabić na zahteve Grupe za slobodu medija prepričana medijska regulativa i kako bi trebalo da bude primenjena, a Grupa upravo traži primenu zakonske regulative, odnosno izmenu onih odredbi koje se nisu pokazale u praksi.

Stojanović, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) za međusektorsku podgrupu za slobodu izražavanja i medije, ocenila da je to ključni problem da se dobra medijska regulativa ne primenjuje, odnosno što je potrebno da se u određenim oblastima izmeni.

Na radnom sastanku sa predstavnicima lokalnih medija, predstavnici Nacionalnog konventa o EU predstavili su platformu, Matrica za slobodu medija, u kojoj će biti uneti podaci o stanju medijskih sloboda u Srbiji kao dokaza o stanju slobode izražavanja i medija.

Lokalni mediji bi trebalo da daju svoj doprinos toj Matrici kroz davanje podataka i primeni medijskih zakona u praksi u svojim sredinama.

Stojanović je objasnila da se prati šest pregovaračkih poglavlja u kojima se tretiraju pitanja medija – 5 – Javne nabavke, 8 – Politika konkurencije, 10 – Informaciono društvo i mediji, 23 – Pravosuđe i osnovna prava, 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja i poglavlje 32 – nadzor finansija.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović predočila je predstavnicima medija na radnom sastanku da ne treba ona da im govori kakvo je stanje slobode medija i izražavanja, jer to oni najbolje znaju.

Ono što Konvent pokušava je da sagleda sve ono što utiče na takvo stanje u medijima, da prikupimo podatke sa kojima bismo nastupali prema javnosti i evropskim institucijama, objasnila je ona.

Dragojlović je najavila da je pored visoke predstavnice EU Federike Mogerini i evropskog komesara Johanesa Hana, kojima je predočeno stanje u medijima, adresa za tako nešto i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani čiji se dolazak u Srbiju očekuje krajem januara.

Prema njenim rečima, od apela i saopštenja nema mnogo koristi, važnije su ozbiljne analize i podaci.

Dragojlović je rekla i da Srbija ulazi u fazu pregovora kada počinje ocenjivanje da li je ispunjeno ono što je obećavano u pregovaračkom procesu, napominjući da je analiza civilnog sektora koalicije PrEUgovor dočekana na nož u pregovaračkom timu i Ministarstvu za evropske integracije.

Menadžerka Građanskih inicijativa za odnose sa javnošću Marija Vujković predstavila je šta se prati o određenih šest poglavlja koji se tiču medija.

Ona je navela da se u poglavlju 5 – Javne nabavke prati finansiranje medija kroz javne nabavke, odnosno cilj je da se minimizira takav način finansiranja.

Kada je reč o poglavlju 8 – Politika konkurencije, prati se kontrola koncentracije medijskog vlasništva i konkurencije u oblasti medija, odnosno kontrola i finansiranje medija kroz davanje državne pomoći.

U poglavlju 10 – Informaciono društvo i mediji prati će nezavisnost regulatornih tela u oblasti medija, nezavisnost rada javnih servisa i kontrola programskih sadržaja radi zaštite maloletnika i ugroženih grupa.

Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava bavi se temom zaštite novinara, regulisanjem državnog finansiranja medija, odnosno povlačenjem države iz vlasništva u medijima, okončanju kontrole medija od države, curenjem informacija iz istraga, kao i slobodom medija i izražavanja na manjinskim
jezicima.

U poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja prati se kontrola medija kroz finansiranje reklamnog sadržaja, dok se u poglavlju 23 – Nadzor finansija prati nadzor trošenja budžetskog novca od Državne revizorske institucije za finansiranje političkih partija i konkursa za sufinansiranje medija, posebno na lokalnom nivou.

(FoNet)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.