Sektor NVO vesti

Okrugli sto Fondacije Ana i Vlade Divac o nezaposlenim i mladima van sistema obrazovanja

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Fondacija “Ana i Vlade Divac” organizujedrugi okrugli sto o temi mladih koji pripadaju kategoriji građana koji nisu ni u obrazovnom sistemu ni u radnom odnosu i koji čine NEET stopu.

Prema poslednjim podacima za 2015/2016 u regionu NEET stopa za mlade između 15 i 30 godina iznosi 30% dok je u Srbiji nešto niža, a u Evropskoj uniji znatno manja, pa je tako na primer u Italiji zabeležena najveća stopa ove grupe mladih, 22%.

Istraživanje o NEET stopi rađeno je u okviru projekta Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske koji u Srbiji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Na Okruglom stolu će govoriti, između ostalih i predstavnik Ministarstva omladine i sporta koordinatorka projekta Jovana Tripunović, Fondacija Ana i Vlade Divac Divac Mirjana Sakić, savetnik za planiranje karijere, Nacionalna služba za zapošljavanju.

Najveće šanse da se nađu u ugroženoj grupi su su mladi sa niskim stepenom obrazovanja, imigranti, deca iz razvedenih brakova, deca čiji su roditelji duže vremena nezaposleni, mladi iz siromašnih porodica. Kada je reč o podacima koji se odnose na Srbiju, u 2014. registrovano je 47.375 takvih slučajeva, a godinu dana kasnije 42.906.

Prema Republičkom zavodu za statistiku, u Srbiji 30,3 odsto muškaraca i 27,5 odsto žena između 15 i 29 godina se nalazi u riziku od siromaštva.

U zatvorim u Srbiji se nalazi 2.950 mladih između 15 i 30 godina od toga su 95,8 muškarci.

Dugoročna nezaposlenost (duža od jedne godine) za mlade od 15 do 30 godina iznosi 18,6 odsto. Zaposlenih na crno od 15-24 godine ima 37,8 odsto i čine 9,7 odsto ukupno zaposlenih na crno.

Sa druge strane rekordan broj samozaposlenih među mladima je signal da su mladi okrenuli ka preduzetništvu.

U 2015. Nacionalna služba za zapošljavanje je od mladih odobrila 811 zahteva što čini 43,7 od ukupnog broja prijavljenih za finansijsku podršku za preduzetništvo.

Godina 2016. bila je godina preduzetništva za mlade. Tada je registrovano 90 hiljada novozaposlenih u 53.555 novonastalih firmi.

U januaru smo održali Prvi okrugli sto o zastupljenosti mladih u privredi Srbije na kom su učestvovali predstavnici Privredne komore Srbije, Srpske asocijacije menadzera, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), bio je prilika da se, u otvorenoj debati, čuje kako ove institucije vide nivo ekonomske uključenosti mladih u Srbiji. https://www.divac.com/Vesti/2183/Na-okruglom-stolu-Ucesce-mladih-u-privredi.shtml

U Evropskoj uniji se problem NEET stope rešava kroz program podrške Garancija za mlade (Youth Garanty) koji sprovodi i finansira svaka članica, a uveden je 2013. trebalo je da obezbedi da svi mlađi od 25 godina dobiju kvalitetan posao, stažiranje ili obrazovanje u roku od četiri meseca od kada postanu nezaposleni ili završe školovanje.

U Evropskoj je uniji tokom 2016 godine 6,3 miliona mladih ljudi bilo nezaposleno i nalazilo se van sistema obrazovanja ili obuka, što je malo iznad nivoa zabeleženog 2008. godine.

(Fondacija “Ana i Vlade Divac”)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.