Sektor NVO vesti

Priručnik za administrativno i finansijsko upravljanje u udruženjima

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Prošlo je 12 godina od kako su Građanske inicijative objavile priručnik Upravljanje finansijama u NVO. Od tada se puno toga promenilo – od personalnih promena u našoj organizaciji do opštih globalnih trendova, koji više nego ikad pogoduju smanjenju prostora za građansko delovanje svuda u svetu.

U organizacionom smislu, Građanske inicijative su postale deo velikog regionalnog projekta koji za cilj ima jačanje uloge civilnog društva u regionu EU proširenja. TACSO (Projekat Tehničke podrške organizacijama civilnog društva) je godinama unazad na različite načine podržavao razvoj civilnog društva u Srbiji. Od 2014. godine kroz formalizovano partnerstvo sa Građanskim inicijativama kao Resursnim centrom za Srbiju ne samo da su udruženi napori koji za cilj imaju jačanje uticaja udruženih građana, već su oni dobili potpuno novu dimenziju. Višegodišnje iskustvo Građanskih inicijativa, upravo u ovakvim i sličnim aktivnostima, kao i svakodnevni kontakt sa velikim brojem različitih organizacija, omogućili su efikasnije prepoznavanje potreba civilnog društva i definisanje najadekvatnijeg odgovora na iste.

Verujemo da je rad u civilnom sektoru mnogo više od profesionalnog angažmana. Zbog toga smo se u dosadašnje radu, usmerenom na jačanje civilnog sektora u Srbiji, uvek rukovodili principom nesebičnog deljenja znanja – kada se ono odnosilo na pružanje različitih vrsta ekspertske i kolegijalne podrške i kada je reč o našim naučenim lekcijama.

cover FT1P

Priručnik koji je pred vama rezultat je naših višegodišnjih napora u traganju za optimalnim modelom administrativnog i finansijskog poslovanja organizacije. To istovremeno podrazumeva poštovanje svih relevantnih propisa Republike Srbije i specifične zahteve donatora, ali i efikasno raspolaganje ljudskim resursima u okviru tima kako realizacija programskih aktivnosti ne bi bila usporena ili previše opterećena procedurama. Sa vama delimo ono što smo naučili, razvili i što i sami u svakodnevnom radu primenjujemo. U tom smislu najveću zahvalnost dugujemo Jeleni Stević i Nadi Likar, autorkama ovog priručnika. Pored toga što se ovom temom svakodnevno bave u Građanskim inicijativama, upravo su one te koje u ime Resursnog centra informišu, pomažu i mentorišu sve one koji su nam se tokom prethodnog perioda obraćali sa pitanjima ili problemima u oblasti administrativnog i finansijskog upravljanja. Zahvalnost dugujemo i Dubravki Velat, našoj savetnici koja nas je, prepoznajući potrebu za novom dinamikom okruženja u kome se nalazi civilno društvo, inspirisala da započnemo rad na izradi ovog priručnika.

Priručnik je nastao kao odgovor na realne potrebe civilnog društva prepoznate tokom trogodišnjeg zajedničkog rada sa TACSO kancelarijom u Srbiji. Zahvaljujemo se nacionalnoj savetnici Zorici Rašković na saradnji koja za Građanske inicijative predstavlja izuzetno iskustvo, značajan proces učenja i osnaživanje organizacijskih kapaciteta. Zahvaljujemo se i svim udruženjima koja su u proteklom periodu koristila usluge Resursnog centra TACSO Građanskih inicijativa. Bez njihovih pitanja, dilema i izazova sasvim sigurno ne bi bilo ovog priručnika. S obzirom na to da, zahvaljujući ovom priručniku, nastavljamo da pružamo pomoć i podršku civilnom društvu, pažnju ćemo posvetiti i drugim pitanjima
i izazovima relevantnim za rad kako dosadašnjih, tako i budućih korisnika. Nadamo se da će ovaj priručnik olakšatisvakodnevno funkcionisanje udruženja, a samim tim i održati postojeći nivo motivacije za istinskim građanskim aktivizmom koji je često uslovljen savladavanjem različitih administrativnih prepreka. Utisci o tome koliko su vam pružene informacije bile korisne za poboljšanje administrativnog i finansijskog upravljanja udruženjem biće nam od velikog značaja za dalje unapređenje rada.
Kao i do sada, budite slobodni da nas kontaktirate.

PREUZMITE PRIRUČNIK –  FT1P

(Bojana Selaković, v.d. izvršne direktorke Građanskih inicijativa)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.