Sektor NVO vesti

Rusinski portal kulture

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Novinarska asocijacija Rusina- NAR je krajem decembra 2017. godine završila prvu fazu projekta Rusinski portal kulture postavljanjem 32 biografske jedinice Rusina koji su svojim delovanjem ostavili značajan trag kako u rusinskoj zajednici tako i u širem okruženju. Biografske jedinice su postavljene na sajt https://nar.org.rs/ i dostupne su na rusinskom i srpskom jeziku.

U ovoj fazi najveći broj biografskih odrednica sa bibliografskim podacima, se odnosi na znamenite Rusine koji su delovali početkom XX veka i imali presudan značaj na buđenje nacionalnog identiteta svoje zajednice. Tim projekta Rusinski portal kulture je među biografskim jedinicama uvrstio i značajan broj pripadnika rusinske zajednice koji su obeležili drugu polovinu XX veka i to na planu nauke, kulture i sporta. Među takvima je arhitekta Pavle Žilnik, vajar Stevan Bodnarov, kompozitor Ivan Kovač, akademik Julijan Tamaš, profesori Novosadskog univerziteta dr Miroslav Plančak i dr Julijan Malacko, glumica Irena Kolesar, glumac Dragen Kolesar, književnik Đura Papharhaji, pisac i prevodilac Đura Laćak.

Rusinski portal kulture je prva digitalna platforma kojom se želi na jednom mestu objediniti rusinsko duhovno stvaralaštvo.Do kraja ovog projekta kojeg su podržali Pokrajiski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Budžetski fond za nacioalne manjine, biće postavljeno još pedesetak biografskih jedinica.

(Martica Tamaš, predsednica NAR)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.