FAQ

 • P: Planiram otvaranje Fitness Studio-a. Pročitala sam da se takav vid delatnosti registruje kao udruženje građana. Što se tiče izvora finansiranja, videla sam da kao tako registrovana ne mogu da dobijem bespovratnu finansijsku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje. Da li mi je korisnije da se u tom slučaju registrujem kao preduzetnik, da bih imala mogućnost da dobijem ta bespovratna finansijska sredstva, ili ipak kao udruženje?

  O: Iz formulacije pitanja moglo bi se zaključiti da je otvaranje studija način samozapošljavanja, tj. obavljanja određene delatnosti radi sticanja prihoda, pa se takva delatnost ne bi ni mogla registrovati kao udruženje.

 • P: Koliko tačno košta osnivanje NVO? To jest, kolike su takse za osnivanje i za gašenje? Verovatno je ovo pitanje već bilo ali nigde ne vidim odogovor.

  O: Kako je već navedeno u odgovorima na slična pitanja, tačne podatke u pogledu takse za upis i brisanje iz Registra udruženja možete naći na sajtu Agencije za privredne registre.

 • P: Može li NVO da prikuplja sredstva i ista da isplaćuje korisnicima, kojima je država procenila iznose štete?

  O: Postavljeno pitanje nije dovoljno jasno. Naime, ako je država (tj. neki nadležni državni organ ili služba) procenjivala iznose štete, verovatno se radi o zakonom propisanom postupku za isplatu naknade oštećenima, pa nije jasno zbog čega bi i po kom osnovu neka nevladina organizacija prikupljala sredstva i ista isplaćivala „korisnicima“.

 • P: Zanima me kakva razlika postoji između nevladine organizacije (NGO) i fondacije po zakonima Srbije?

  O: Fondacija je vrsta nevladine organizacije. Prema Zakonu o zadužbinama i fondacijama(„Službeni glasnik RS“, br. 88/10), zadužbine i fondacije su nedobitne nevladine organizacije. Fondacija je pravno lice bez članova i osnovne imovine koje je osnovano radi dobročinog ostvarivanja opštekorisnog cilja koji nije zabranjen Ustavom ili zakonom. Postupak osnivanja i registracije, pravni položaj i druga pitanja od značaja za njihov rad regulisani su navedenim zakonom.

 • P: Želja mi je da osnujem vrtić – zabavište za decu, kao NVO. Da li možete da me uputite kako mogu da zatvorim finansijsku konstrukciju? Kako da dodjem do sredstava?

  O: Osnivanje i rad dečjih vrtića i zabavišta regulisani su propisima koji se odnose na predškolske ustanove.


Pitanja i odgovori

Postavite pitanje


This site is under Creative Commons license.

Projekat Portal civilnog društva Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.
Izradu sajta podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.